Merle Wils

 

Het verhaal: Merle

Toen mijn ouders me de naam Merle (mer betekent 'zee') Damar (da-mar betekent 'van de zee') gaven en ik in februari geboren werd, was de koers voor mijn leven uitgezet. 

Water staat voor mij voor leven, voor stromen (water staat nooit stil), voor vorm en vormeloosheid. Ik woon en heb mijn praktijk in duindorp Schoorl, direct achter de duinen, de zee altijd dichtbij. In mijn vrije tijd vind je me in heldere beken, struinend door het koude water.

 

Als ik het over mijzelf heb begint dat bij mijn wortels, wat verwijst naar een andere grote liefde van mij: bomen. Wortels zijn onmisbaar voor het opnemen van water.

Jean Paul -mijn vader-  was een toptrainer en coach en gaf vorm aan het vak 'coaching' dat 40 jaar geleden nog in de kinderschoenen stond. Hij richtte zich op 'bezield' werken.

Ik trad al vroeg in zijn voetspoor en leerde oneindig veel van hem. Toch, toen iemand tegen mij zei: "onder een grote boom is het slecht groeien"  herkende iets in mij dat. Toen ik een baan als leidinggevende kreeg aangeboden wilde ik daarom mijn eigen spoor ontdekken. Zelf groeien. Hoe ging ik zelf om met stress, met leiding geven -en nemen, met druk, ambitie, een balans zoeken tussen een gezin met 3 kinderen en werk? En ja, ook ik ontdekte de neiging om me te laten leiden (lijden) door mijn hoofd, haalde ettelijke diploma's in de drang me veilig te wanen in 'weten'.  Leerde mijn ontwijkende strategieën kennen, mijn harmonie-model. Al mijn praktijkervaring neem ik nu mee in de begeleiding van mijn cliënten. 

 

Transformatie van verlies

Toen mijn vader, onderdeel van mijn stam, heel plotseling overleed denderde het onder mijn voeten en donderde het boven mijn hoofd. Dat ook grote bomen op een dag omvallen was -hoewel wij vaak over de dood spraken- nog niet op die manier tot mij doorgedrongen. Toen ik in dit proces zijn kantoor leeghaalde was er ineens een weten: dit spoor loopt door. Ik stopte met mijn werk en pakte het werk als coach en trainer weer op.

Nu. een aantal jaar later is de rouw getransformeerd tot dankbaarheid. Misschien leek het slecht groeien onder een grote boom, de wortels bleken des te dieper en het water des te schoner.

 

Sodalis (reisgenoot) Training en Coaching krijgt opnieuw vorm en richt zich op trainingen bezield werken voor teams.

Daarnaast is ACT True opgericht. Hier ligt de focus op individuele coaching voor bezield werken vanuit het ACT - Acceptance and Commitment gedachtengoed.

 

Ik ben NOBCO gecertificeerd en lid van de NFG

 

 

Opleiding:

Communicatie Design

Filosofie in Bedrijf

Coach Practitioner

Psychosociaal ACT coach/therapeut

PSBK

Rouw & Verlies in Beeld

The Work Practitioner

Transactionele Analyse

Leiderschap in Luisteren

 

10 weetjes van Merle

  1. Ik heb nog nooit koorts gehad.
  2. Ik heb mijn lief leren kennen op de filmset van Oud Geld. Hij heeft me (na lang volhouden) het hof gemaakt doordat we hetzelfde favoriet boek hadden.
  3. Voor mijn ontspanning illustreer ik
  4. Ik heb een ingewikkelde bloedgroep die 2% van de mensheid heeft.
  5. Ik ben hospita van een gigantische Russische weeshond.
  6. Ik heb een brein dat de hele dag nieuwe dingen creëert. Dat leidt wel eens tot chaos.
  7. Ik doe jaarlijks een stilteretraite, op dag 3 van de retraite wil ik altijd mijn handdoek in de ring gooien en naar huis.
  8. Thuis word ik Pep genoemd. 
  9. Ik drink niet maar als ik toch drink is het alleen steengoede whisky in mijn favoriet Schotland.
  10. Ik hou van meditatieve sufi-muziek maar kan helemaal los gaan op foute rapmuziek.